Članek
Liza Kurtz Potrebuješ - razočarana gospodinja
Objavljeno Nov 30, 2016

19. novembra je se je okrog 20 kandidatk na AVDICIJI potegovalo za vlogo »razočarane gospodinje«, ki se bo v kratkem na gledališkem odru »spopadla« z menoj, kot seksologom Sigmanom Forjdebom. Polovica kandidatk se je iz avdicije hitro umaknila, ko je dobila pred oči moj pikanten scenarij oz. scenosled za to satirično duokomedijo – že drugo oz. tretjo po vrsti (prva je »Lepotica in psihoanalitična zver«, druga pa "Najstnica pri seksologu«). Mnogim kandidatkam za mojo soigralko je hitro »padla motivacija«, ko so zvedele, da naj bi na sceno (v)stopila tudi dve »igrački«, dva »korenjaka«, dildota »Kunta Kinte« in »Max« ...

V minulih, skoraj že treh letih sem se na odru dobesedno zabaval z mojo medvoško soigralko Moniko Jekler, torej Monico Bikinsky. Zanjo sem bil in sem še – ta petek v Vrtojbi na Goriškem, v soboto pa v (Melanijini) Sevnici – psihoanalitična zver. Za »razočarano gospodinjo« pa bom seksolog – saj veste: psihoanaliza je veda o ženski želji, torej veda o seksualnosti, tudi o seksualni naveličanosti.

Na avdiciji je zmagala (Ljubljančanka) Uršula Soban, amaterska igralka oz. improvizatorka … Celostno gledano je bila je t. r. najbolj prepričljiva. Uršula se bo že v četrtek, 8. decembra v ljubljanski Kavarna Union predpremierno prelevila v razočarano gospodinjo Lizo Kurtz Potrebuješ (ime zanjo smo »iskali« skoraj en mesec – Kurtz je njen dekliški priimek, po možu pa se piše Potrebuješ). Druga predpremiera bo na štajerskem, v Poljčanah, v soboto, 10. decembra. Prava, centralna premiera pa bo v petek, 16. decembra v Casinoju hotela Kongo v Grosupljem (t. r. »5 minut iz Ljubljane«). 18. decembra bo sledila še Ajdovščina ...

Pri novi komični in prav tako satirični predstavi bom, spet kot Sigman Frojdeb, nagovarjal razočarane in (seksualno nepotešene) gospodinje (med 35 in 55 letom starosti). Z besedami, torej s pogovarjanjem (brez dotikanja) se bom »lotil« Lize Kurtz Potrebuješ – ali pa se bo ona »lotila« mene. V najinih odrskih dialogih bo spet mrgolelo ogromno poučne seksualne pikantnosti. (Med drugim bova tudi plesala, pa tudi HIPNOTIZIRAL jo bom, in to zares!) Predstava »Razočarana gospodinja pri seksologu« bi znala doseči popularnost, gledanost in odmevnost (beri: uspešnost) prve moje gledališke predstave »Lepotica in psihoanalitična zver«. Kdor si je ogledal predstvo »Lepotica in psihoanalitična zver«, bo posebnost te predstave, da bom jaz, Sigman Frojdeb, malce manj zgovoren, za odtenek ali dva več kot Monica Bikinski, bo govorila razočarana in naveličana Liza.

Sem se pa odločil, da naj bi imela Uršula Soban svojo nadomestno igralko, ki pa ne bo klasična zamenjava (za npr. obolelo igralko). Vesna Anđelković je beograjska igralka, ki živi v Sloveniji – znana je po svoji monokomediji »Ljubezen na leskovški način« (»Ljubav na leskovački način«). No, in ravno z Vesno pripravljava čisto svojo predstavo, ki bo zelo podobna prvotni z Urško, le da bo Vesna igrala razočarano in naveličano priseljenko, »južnjakinjo«, ki se je poročila z nekim čudnim slovenskim ločencem (ki jo seveda zanemarja, vara … in vse kar sodi k klasičnem ločencu).