Članek
Melania (skrita za očali)
Objavljeno Oct 09, 2017

Prejšnji teden so me za Svet24 vprašalil, kaj bi lahko (psihoanalitičnega) povedal o Melaniji Trump. Napisal sem jim ... kar veliko - objavili pa so mi le par stavkov. Zato bom moje originalne odgovore podal na tem mestu.


							Ženska, ki nosi očali je, seveda v psihoanalizi posebno poglavje. Če moški nosi očala brez dioptrije, jih navadno nosi zato, da je videti bolj pameten oz. z nošenjem sporoča, da ima kompleks premajhne pameti. Če pa ženska nosi očala (brez dioptrije), pa simptomatsko dela zid med seboj in moškimi – bodisi zaradi nesamozavesti ali pa zaradi neke seksualne fobije – no, morda tudi zaradi ljubosumnega moža, partnerja. Torej, na tak ali drugačen način se ženska »skrita« za očali za moške dela malce bolj nedostopna. Prav mogoče je tudi, da se določene ženske, skrite za očali – tudi sončnimi – skrivajo svojo pohoto, ki je ne želijo izraziti pred moškimi. Za nič na svetu si ne želijo, da določeni moški zvedo za njihovo močno izraženo pohoto. Razlogov, zakaj si nekatere ženske skozi iskren pogled moškim ne želijo priznati oz. izraziti svojo pohoto – torej: željo po penisu – je kar nekaj. Lahko, da se svoje pohote zgolj sramujejo, bodisi se bojijo ljubosumja lastnega moža oz. partnerja.
Pri Melaniji gre mogoče ravno za to, da noče drugim moškim sporočati svojih seksualnih signalov, ki jih pri svojih letih in svoji lepoti (in seksapilnosti) zagotovo ima – ali pa ima zgolj izkušnje z moškimi take, da so ji mnogi moški v ritualu dvorjenja (flirta) namignili, da jih iz oči »sije« pohota, torej želja po penisu. In Melania to željo zagotovo ima, saj je dejansko skozi svojo seksapilnost očarala (in omrežila) Trumpa (in ne samo njega). Melania pa je za nameček dejansko nekakšna »sužnja« alfa-poglavarja ZDA. Po drugi strani si konservativni alfa-moški, kakršne je Trump, tudi pod razno ne želijo, da se jim žena spogleduje s še katerim moškim. V paketu konservativnosti še kako sodi tudi ljubosumje. Tudi sama Melania verjetno zavestno hoče, da moški iz njenih pogledov dejansko ne bi razbrali kakšne pohote, torej seksualne želje. Pri svojih letih in s svojim lepotnim statusom (in spričo moževe službene zasedenosti in starosti) ima Melania zagotovo močno seksualno željo (zavestno in nezavedno), ki jo zagotovo hoče zavestno skriti – očitno preko nošenja sončnih očal. Zatemnjena očala ji namreč povsem skrijejo zenice in očesne mikro gibe (trzljaje), iz katerih se dejansko da marsikaj (seksualnega) razbrati. No, opcija je tudi, da Melania skozi zatemnjena očala skriva svojo (domnevno) nerazgledanost ali celo pametnost, v katero verjetno dvomi, glede na to, da se vrti v visokih intelektuanih in političnih krogih, kjer glupih (butastih) sogovornikov verjetno ni prav veliko. Kašne povečane intelektualne samozavesti Melania verjetno nima – ve pa, da je »nevarno« lepa in privlačna za mnoge moške, ki bi jo radi pogledali v njene lepe oči (in z njo tudi kaj seksualnega »počeli«). Za sončnimi očali se Melania preprosto in elegantno skrije – saj je tudi sama krvava pod kožo (še posebno ob tako zasedenem in ostarelem možu).
PS1: A čem še kaj dodati?! Knjigo bi se dalo napisati o Melanijinem nošenju očal ... Lahko, da je depresivna, kronično objokana in skriva solzne oči, neprespana, z rdečimi očmi, ki jih skriva, da javnosti (opazovalcem) ne bi razkrila svoje (kronične) žalost. Lahko, da se v objemu fantazme: »Ej, sivopovprečni kmetavzerji mojih lepih oči niste vredni gledati; jaz sem elitno pička …!« varuje pred moškimi pogledi. Pod vplivom te ponotranjene zavestne, ali celo nezavedne fantazme se v vsakem primeru (tudi) samovšečno umika pred pohotnimi (beri: »fukfehtarskimi«) moškimi pogledi.
PS2: Evo, tu je ta okrnjeni intervju: http://novice.svet24.si/clanek/novi...

PS3: Ta teden z Monico Bikinsky: 13.10.2017 – Dobrna: “Lepotica in psihoanalitična zver”

14.10.2017 – Rače-Fram: “Lepotica in psihoanalitična zver”