Članek
Nekaj (psiho)analize povojnih pobojev – I. del
Objavljeno Dec 06, 2018

Upal sem, da mi nikoli ne bo treba tematizirati povojnih pobojev, pa jih – zaradi kanonade na Twitterju (in filma »Rudar«) – očitno moram. T. i. »ljubitelji povojnih pobojev« ala Jože Dežman ne morejo brez tega svojega simptomatskega – oprostite izrazu – »mešanja dreka«. Iz psihoanalize je znano, da »pacient ljubi svoj simptom bolj kot samega sebe« – in ta »ljubezen do simptoma« je seveda NEZAVEDNA. Dežmanu bi se sesul svet in jedro njegove identitete, če ne bi smel več »mešati dreka«, torej tematizirati povojnih grobov/pobojev … O Dežmanu in njegovem spodletelem intervjuju z Možino sem svoje povedal – jasno, skozi psihoanalizo.

http://www.publishwall.si/roman.vodeb/post/407792/dezman-in-njegovo-nezavedno

Pri nas v Trbovljah imamo enega najbolj zagrizenih titoistov (beri: ljubiteljev Tita). Uganite, kdo je (posledično) v Trbovljah največji janšist?! Jasno: njegov sin! In ta sin dotičnega titoista se nezavedno maščuje očetu – bog-ve-zakaj – in navija za Janšo/SDS natančno zato, da (nezavedno) poračunava z očetom, da ga jezi, sam pa pri tem sadistično uživa. O politiki (o Janši/SDS, desnici-levici) seveda nima pojma! Nekaj podobnega se dogaja Dežmanu (in še komu).

Obujanje kalvarije okrog povojnih pobojev v teh časih, ko je minilo že več kot tri četrt stoletja od nesrečnih dogodkov, je popolnoma iracionalno in nesmiselno – po svoje nelogično. (Logika seveda obstaja, a ima nezavedno ozadje, ki ga bom skušal razkriti v nadaljevanju). To desno »mešanje dreka« v resnici nikomur ne koristi; najbolj pa so v celi zgodbi usrani tisti, ki drek mešajo. Pa vendar to počnejo še naprej, še z večjo sadistično (morda celo sadomazohistično) vnemo kot pred 30-imi leti. In »mešanje dreka« je simptom, ki je vreden interpretacije. Psihoanaliza je edina, ki je sposobna nekaj interpretativnega na to temo povedati.

Zagotovo je to »mešanje dreka« (beri: tematiziranje povojnih pobojev) nezavedno motivirano. To pomeni, da obstaja nek nezavedni vzrok (ali pa več njih), okrog katerega se strukturira ves ta desni fanatizem. Zagotovo igra pomembno vlogo pri tem »mešanju dreka« svojevrsten sadizem, ki je uperjen proti levici. Kronična politična poraženost slovenske desnice je zanje očitno tako boleča (po svoje tudi upravičena), da niso sposobni skloniti glave in se umakniti (v opozicijo) ter se politično truditi še naprej.  Bolečina je toliko večja, ker je jasno, da je komunizem/socializem propadel – desnica pa ima iluzijo, da se bo prebila do korita moči in oblasti, ta preobrat pa se nikakor ne zgodi. Frustracija je toliko večja, ker se ve, da je sedanji levi režim naslednik totalitarnega režima v »železnih časih«, in tudi metode, ki se jih še vedno polašča aktualna levica, smrdijo po totalitarnosti oz. brezopozicijskem enoumju. Desnica pa se v svoji politični stiski afektivno (in čustveno ter popolnoma iracionalno) oklepa vsakega (domnevnega) aduta – in v tej svoji politični agoniji se nespametno oklepa tudi povojnih pobojev, ki so bili – tako je bilo pred leti videti – kot tema že zdavnaj »pase« (preživeto).

V svojem nespametnem prizadevanju jih je zavedla tudi ponesrečena in medijsko ter politično prenapihnjena izjava bivšega predsednika Danila Türka o povojnih pobojih v Hudi jami kot »drugorazredni temi«.

Desnica ima kot politična opcija bistveno več adutov, s katerimi lahko premaga aktualno levico, le hierarhično pravilno se jih mora zavedati. V svoji politični borbi (za oblast) pa mora tudi dojeti, da povojni poboji niso tema, s katero se lahko politično okoristijo – le dušo si lajšajo. Še več: tovrstno »mešanje dreka« bo sedanjo – tako profilirano – desnico pahnilo povsem na margino. Zato bi aktualna desnica – zato, da bi politično zaživela in bila konkurenčna za sestavo vladne koalicije – rabila temeljito transformacijo. Ideološka fiksacija na povojnih pobojih bo desnico dokončno ohromila, narod pa medsebojno skregala na smrt.

Zakaj je treba opustiti tematiziranje povojnih pobojev, osebno ne vidim le v tem, da bo narod še bolj medsebojno sprt, pač pa v nezavedni podstati (nezavednem vzroku) mešanj tega dreka. Dejstvo je, da »kosti« – npr. tiste, ki so zakopane v Hudi jami (rov Barbara pri Laškem) niso tiste – ki bi klicale po »prekopavanju« in »urejanju« (grobišča). Glavni protagonist odkopavanja Hude jame so živi ljudje – bolje rečeno: desno opredeljeni politiki (in njihovi volivci). Ti si lajšajo dušo in si dajejo sadističnega (morda celo sadomazohističnega) duška.

Jože Dežman, ki sem ga psihoanalitično že seciral/razgalil in fingiral na nezavedno jedro tega njegovega simptomatskega početja (odkopavanja kosti in urejanja grobišča). Vse to sedanje »prekopavanje kosti« je torej »težava«/pobuda živih (sedaj živečih) ljudi, nikakor pa ne samih žrtev povojnih pobojev. Banalno rečeno: žrtve niso tiste, ki bi zahtevale svoj pokop; verjetno tudi nobena žrtev, ki je bila likvidirana pred več kot 75 leti, ni svoji zadnj poti od svojih likvidatorjev zahteva dostojnega pogreba/pokopa. Problematično nergavi so torej živi – oni imajo problem s kostmi; oni se morajo pomiriti. In če bi šlo za nekakšne moraliste ali celo modrece (problematične znajo v teh kontekstih biti tudi bolestno sočutne ženske), bi bil apel po dostojnem pokopu (po 75 letih) še nekako logičen. Tako pa so glavni pobudniki »dostojnega pokopa« politiki (v tem primeru desni). Skupni imenovalec, ki je v največji korelaciji z zahtevo po »dostojnem pokopu« je torej desna politična opredeljenost. V celotni kalvariji povojnih pobojev je perverzno ravno to, da protagonisti iščejo politične koristi od svojih zahtev po »dostojnem pokopu«. (Ostalo olepševalno natolcevanje je krinka/fasada/kamuflaža!) Svojci žrtev – ki bi si za nameček hoteli še oprati krivdo s svoje rodbine – so seveda tudi motivirani za »dostojni pokop« (vendar je tudi njihova motivacija predvsem nezavedno koncipirana).  Desnim protagonistom v resnici ni mar za žrtve in za tri-četrt stoletja stare kosti – muči jih »nekaj nezavednega«. Kaj vse se gomili v nezavednem političnega protagonista – beri: (simptomatskega) »ljubitelja povojnih pobojev« – je težko (dokončno) reči.  Zdi se, da je pomembno tudi (po)tunkanje – in to v greznico – svojih političnih nasprotnikov. Desničarji bi radi skozi tematiziranje povojnih pobojev »umazali« svoje leve politične nasprotnike in se na ta način (na volitvah) prebili do koalicijskih koritov/stolčkov moči in oblasti … (A so se zakalkulirali/ušteli.) V ortodoksni psihoanalizi bi se dalo reči, da gre pri tematiziranju povojnih pobojev za (klasičen) upor proti očetu – v smislu: "Oče nas je kaznoval, sedaj se mu bomo uprli!" Če bi desnica prišla na oblast, bi morda v trenutku prekinila s tematiziranjem povojnih pobojev, razen če bi skušala dokončno simbolno kastrirati svoje (leve) politične nasprotnike.

Pri desnici je v njenem političnem besu zaznati tudi (nezavedno) »dopovedovanje«, da se je v Sloveniji po II. svetovni vojni slabo živelo ZATO, ker se je med NOB zgodila (še) socialistična revolucija. In ne nazadnje: rehabilitirali bi radi svoje politične predhodnike, torej domobrance in kler/RKC oz. konservativce … Zato je po svoje zelo legitimna teza nekaterih – predvsem tistih iz borčevske organizacije – da v resnici ne bi smelo biti nobene (povojne) SPRAVE, med levimi in desnimi oz. domobranci in partizani. S spravo so desnici zrasli apetiti; kar čez noč bi radi domobrance (in RKC) oprali kolaboracijske krivde. To pa ne gre – tudi zato ne, ker cel svet ve, kdo je bil v II. svetovni vojni na strani dobrega in kdo na strani zla. Domobranci (in RKC) so bili – kljub temu da so prestopili na stran okupatorja (zgolj) zato, ker so se bali socialistične revolucije – na strani zla! In tega dejstva se ne da pozabiti in kar izbrisati iz zgodovinskega spomina.

Kar se tiče tistih 21 lasnih/ženskih kit. Kaj če so to kite paznic v otroških koncentracijskih taboriščih: https://www.index.hr/vijesti/clanak/na-danasnji-dan-ustase-su-osnovali-logor-samo-za-djecu/2100374.aspx

V Faktorju sem pač moral nastopiti, čeprav je tam vse izmaličeno. Važno, kaj sem jaz elaboriral v teh dveh tekstih: http://www.publishwall.si/roman.vodeb/post/439486/psihoanaliza-povojnih-pobojev-ii-del

mark:) Tole si oglej! https://youtu.be/-53P7ieLV-0

Da ne gre v pozabo še malo ozadja dogodkov in kdo vse je požegnal a to še ni vse kar se ve :-))

Pa je enostavno. Samo zločin je treba prepoznati. Ne njegove barve....

Greg ali mark:) Boš moral iskati kakšno drugo žrtev.Nisem pripravljen podpihovati tvoje jeznoritosti in tvoje očitno razočaranje nad samim seboj.Uživaj in svoje frustracije izživljaj kje drugje.Lp v Avstralijo :)

Res je, Zim Zelen:)* Kjer se ta pojavi ,je vedno konec debate.

Saj bi se pridružil pa je "rdeča" nit izgubljena :-(

mark:) Kaj si mi povedal pomembnega? Pri svojih letih,sem že zaradi slednjega dejstva lahko realen .Verjamem,da se s temi zadevami ukvarjam blizu tvojih let.Imam pokojnino in mirno življenje v naravi.Meni ni potrebno več sanjati,ali bom v življenju uspel, si ustvaril družino, imel delo itd.Ti svoje blodnje raje zadrži zase. Mislim,da vem kdo si v resnici. Izdaja te jeza ,ljubosumje,ker te nihče ne upošteva,kljub tvojemu vztrajanju za vsako ceno na PW. Lp )**

mark:)* Domolubje ni izmišljotina in je stvar duše ,akumuliranega brezčasnega genskega spomina našega rodu. Slovenci imamo svoje korenine.Naš gen je sledljiv daleč nazaj v zgodovino.Ja v mnogočem jih prekašamo. Že nas jezik je nabližji vedskemu sanskrtu-sanskritu.Vede-vedeti! Slovenec- tisti,ki z besedo sporoča. Kar- gora Ant-starih-Agnijev-varuhov večnega ognja *življenja.Kar-ant-anija. Ma tri,Dha-tri Savi-tri Trimužjat-Triglav. Lahko bi še pisal,pa naj ti bo dovolj, že to je preveč zate.Ničesar ti ne zamerim.Če se da- se reši napuha.

APMMB2 Tvoje ugotovitve ne držijo. Mediji so v službi kapitala- ne naroda. Zgodovinski spomin je živ v slehernem Slovencu- v njegovi slovenski duši.To se prenaša iz roda v rod po naravni poti življenja.Slovenci smo enakovredni vsaki naciji na svetu,v mnogočem jih tudi prekašamo, zato smo iz njihovega ljubosumja geografsko stisnjeni v ta podalpski svet. Še vedno pa imamo najlepšo domovino na svetu. Če misliš,da nimamo zgodovine potem mi povej zakaj je bilo nekoč pol ,Evrope slovenske? Od Panonije do Švice in naprej do Severnega morja je naš rod bil naseljen.MI smo tu v Evropi že najmanj 6000 let.APMMB2 vprašaj se,mogoče je tvoja slovenska duša zaspala in ti ničesar ne sporoča.Lp :)*

*APMMB2 Očitno ti je v veselje zanikanje, ampak to kar si zapisal ti je zapisano tudi sicer ko brskamo in gledamo nazaj. Ti si le nekako strnil vtise, zapisana dejstva v obliko vsem nam dostopno. V kratki obliki si zgodovino kar dobro predstavil. Zapore si boš ogledal le na dan odprtih vrat :-)) Še malo HERVARDI - EP GOOGLE: Uvod v zgodovino Slovencev

*APMMB2 Z spodnjo razlago si le spravil iz sebe, da imamo "zgodovino", preteklost (sicer z ne vzgojo pozabljeno), nismo še izbrisani se pa počasi in vztrajno izbrisu bližamo. Čas kapitala, globalizacije nam vsiljuje besedni zaklad za katerega bi moral imeti kar en popotniški slovar za razumevanj. (Le interpretiram insinuacije na validacije ter implementacije ful kul diskusije) Samo to sem želel povedati, da še nisem obupal nad teboj. Včasih je vsak izmed nas nerodno iskren ✌

APMMB2 Včasih res udariš mimo. Slovenci nimamo svoje zgodovine? Zgodovino imamo ,resnica je,da je ta diktirana po sosednjih narodih in jugovičih.Že samo naše geografsko področje,kjer smo rojeni in živimo nam daje naš akumuliran brezčasen genski spomin-slovensko dušo.Tega nam nihče ne more vzeti.Problem je,da te slovenske duše še nismo sposobni ozavestiti -mi sami.,Lp :)*

*APMMB2 - Povej torej o naši zgodovini nekaj kar bi ta narod določilo in postavilo v prostor v katerem živimo. Ali bi nas priključil Hrvaški in njeni zgodovini kot "severne Hrvate? :-( To bi bila res junaška in ponosna misel domoljuba! Bok (Zakaj zavračaš prepoznavo naroda in njegovo preživetje na način, ki mu je preživetje omogočilo?)

Roman,če si psihoterapevt,bi moral vedeti,da so takšni izpadi nesprejemljivi za širšo javnost.Parkrat si udaril močno mimo-žal. Priznati pa je potrebno ,da Aljuš tudi ni bil na nivoju teme.Dino je svoje izvajanje znal argumentirati.

Rad bi si ogledal famozno izjavo v "Faktorju". Ali jo lahko prilepite tukaj ali pa vsaj naslov iz "zgodovine" TV hiše. Sam nisem našel :-(

mark:)* Ti si zdrav? Ni videti!Ti žaluj sam nad sabo in sodi samega sebe. Vodeb je včeraj v Faktorju imel izpade,ki jih ne zmore opravičiti niti njegovo sklicevanje na Freuda.Dino se mu je smejal in ga s svojimi argumenti totalno potolkel.

APMMB2 :)*** Resnično je včerj Vodep deloval, kot motena oseba.Totalno destruktivno.Njegovo sklicevanje na Freuda je bilo porazno.Njegovi argumenti brez glave in repa. Pokazal je,da zadev sploh ne razume.Dino ga je povozil na celotni črti.

APMMB2 :)* 12# Z napisanim se popolnoma strinjam !

APMMB2 :)* Vprašaj se iskreno,kaj lahko pohvališ v današnji samostojni Sloveniji? Kaj je tisti presežek,ki te navdihuje danes? Koga braniš? Povej po pravici,da je današnji sistem samo podaljšek bivšega-,samo še v slabši obliki. Nenačelne in nemoralne svinje tam in še večje sedaj. Ne mečite biserov svinjam.

Zločin povojnih pobojev, je neločljiv od zločina II. svetovne vojne. Tako, kot letalonosilko potem, ko ugasne motorje inercija nosi še dolge ure, tako tudi vojna, ki se je kuhala v trpečem ljudstvu, ni mogla ugasniti na mah, 9. maja 1945. Vse húdo, ki se je v človeku nabiralo med letoma 1939 do 1945, je gorelo še leta dolgo. Najbolj seveda prvo in drugo povojno leto. Pošast revanšizma, neločljiva spremljevalka vsake vojne v človeški zgodovini*, je zavladala vsej povojni Evropi. Vse od Grčije, do Baltika in vse od Italije do Sovjetske zveze. *Spomnimo se Kartagine, ki je izgubila proti Rimu. Ni bilo dovolj predaja in obljubljene reparacije, Rimljani so se v zanosu revanšizma odločili in Kartagino porušili do tal. Spomnimo se papeža Inocenca III., ki je med pontifikatom med letoma 1198 in 1216 zgodovino Katoliške cerkve »popestril« s pokolom 20.000 heretičnih Albižanov na jugu Francije z znanim stavkom “Pobijte vse, bog bo že prepoznal svoje!” Pri tem ga ni motilo, da so se heretiki pomešali med povsem nedolžne meščane. Pobiti je dal vse po vrsti. In spomin na bližnjo zgodovino: »Domovinski rat« na Hrvaškem. Hrvati v znameniti »Oluji« niso le vojaško premagali Srbov, ampak so »počistili« (ene pobili in druge pregnali) 200.000 prebivalcev Srbske krajine.

"Sprava. Vsako, v ta svet narojeno človeško bitje je že z materinim mlekom vsrkalo vso dosedanjo človekovo preteklost. Nobene proklamacije glede zgodovinskih dogodkov mu ni treba dati. Niti se mu ni treba opredeljevati glede povojnih pobojev, ali morebiti do zlá vojne. Ali do česarkoli drugega. Vse je že implementirano v nas. Lahko pa išče oziroma je vsak izmed nas dolžan iskati skupni imenovalec s sočlovekom, ne glede na različno ideološko pripadnost, tako glede naše sedanjosti, ki je namenjena nam in prihodnosti, ki jo pripravljamo za naše otroke. Odnos do preteklosti je naša intima in nobenih resolucij nam v tem smislu ni potrebno podpisovati. Tudi ne evropske resolucije o totalitarnosti. V tem smislu je imperativ sprave, ki sta jo najbrž dobronamerno, a tako nesrečno trasirala zakonca Hribar pred 30 leti in ki sta jo z veseljem pograbila Katoliška Cerkev ter desni pol politike, povsem zgrešena zadeva. Spravljajo se danes lahko le še tisti, ki so bili v času II. svetovne vojne dovolj stari, da so se gledali preko puškinih cevi. To pa so v tem trenutku le še devetdeset let stari in starejši. Mlajši s spravo nimamo ničesar." - iz mojega članka: Maščevalnost Barbarinega rova"

Problem SDS in klera je,da nimata inovativnega delovanja.Ukvarjanje s kostmi preteklosti kaže ravno v to smer. SDS in kler nima dovolj politično inovativnega delovanja.Podobni so utaplajočemu,ki se prime za vsako bilko v upanju,da se bo rešil ,a samo še bolj tone in izgublja življensko bitko. Dejstvo je,da je merljiv in opažen intelektualni potencial desnice,pod nivojem levice,ki je bolj pragmatična in manj statična svojem delovanju ,da obdrži oblast. SDS deluje kot vojska ki se je okopala na svoje barikade ,kar ji ne bo prineslo zmagoslavja. SDS in kler lahko potencialno računata na 25% volilnega telesa in ne moreta iz teh okvirjev zastavljene lastne barikade. Vsi drugi so krivi za njen neuspeh,samo sama ni nič kriva.SDS in kler nista sposobna motivirati večjega števila volilnega telesa,V bistvu je SDS uspelo postati politični okostnjak,ki ne bo nikoli več žela slave propadlega Demosa, v kar zaman upa.Z načinom svojega delovanja ji to nikoli več ne bo uspelo..SDS mora nujno spremeniti način svojega delovanja,če se želi sploh obdržati,kot živa inovativna stranka.