Članek
Jubilejna 100. predstava:
Objavljeno Dec 19, 2018

V soboto, 22. decembra bo v grosupeljskem hotelu/casinoju Kongo potekala jubilejna 100. predstava "Razočarana gospodinja pri skesologu". Tole je gledališkli list: "Vse je res, nič ni izmišljeno!"

Roman Vodeb je slovenski »frojdovec«, (teoretski) psihoanalitik in kritični mislec, ki se je uveljavil tudi kot osebni svetovalec in psihoterapevt. Iz svoje klinične (psihoterapevtsko-svetovalen) prakse je na odrske deske – torej v gledališče – prelil življenjske (beri: partnerske in seksualne) izkušnje nekaterih svojih klientov in predvsem klientk/»pacientk«, med katerimi so nekatere imele klasičen status (seksualno) »razočaranih gospodinj«. Vodeb se na odru preprosto prelevi v psihoanalitičnega seksologa, ki naključni »seksualni naveličanki«. torej  »razočaranki« skuša pomagati z nekaterimi nasveti, ki jih tudi sicer daje v svoji psihoterapevtski in/oz. svetovalni praksi.

Kot režiser in scenarist je Vodeb ustvaril lik razočarane gospodinje, ki ima v tej pikantno-šokantni duokomediji samoprerokbeno ime in priimek – Liza Kurtz Potrebuješ – in tako tudi karmo oz. usodo. Seksolog Sigman Frojdeb jo skuša – njej sami in gledalcem – razložiti in ji hkrati dati tudi določen življenjski, torej partnersko-seksualni  kompas, za kar ga je tudi povabila sebi na dom – in to »v četrtek, ko moža ni doma (noč pa je še dolga)«.

Gledalci se ob tako poučno koncipirani komediji dodobra nasmejijo in seveda veliko naučijo, na všečen način. Vodebova (prva/prvotna) soigralka Uršula Soban je lik Lize všečno nadgradila in ga začinila s svojo osebnostjo, s svojim karakterjem.

Kadar na gledališki oder vskoči rezervna (so)igralka Monika Jekler – ex Monica Bikinsky iz Vodebove prve  komediji Lepotica in psihoanalitična zver – dobimo všečen lik Lize, ki je malce drugačna od lika Lize kot ga je prvotno zastavila Uršula Soban. Dejstvo je, da Vodeb (kot Frojdeb) z obema soigralkama blesti, kot da bi bil profesionalni igralec. V resnici pa radikalno spreminja temeljno gledališko paradigmo. Kot strokovnjak preprosto eliminira glavnega igralce in na odru t. r. predava – soigralko uporablja le toliko, da mu le-ta daje kompas, da lahko pove tisto, kar namerava povedati.

In če kdo, navadno gre za ženske, po videnem in slišanem, oceni, da bi se šel k Vodebu tudi osebno pogovarjat, se mu izpovedat ali reševat kakšne druge psihične probleme, ga/jo Vodeb ne bo razočaral. Njegovo drugačno psihoanalitično znanje že vrsto let iritira slovensko psihoterapevtsko stroko, tudi psihiatre. Ne pozabimo: Roman Vodeb je pisec odmevnih knjig, ki so razjezile feminizem (zadnja ima naslov Prvi spol in govori o ženskah in feminizmu). Vodeb javnost že vrsto let jezi s svojimi medijskimi nastopi, kolumnami in blogi ter seveda z zapisi na družbenih omrežjih (FB, Twitter).

Besedilo (scenarij in režija): mag. mag. Roman Vodeb

http://www.romanvodeb.com/

roman.vodeb@guest.arnes.si

GSM: 041 57 65 26

 Igrata: seksolog Sigman Frojdeb: Roman Vodeb in

razočarana gospodinja Liza Kurtz Potrebuješ: Uršula Soban

(eventualna menjava: Monika Jekler)

Produkcija King Kong Teater

Organizacija in naročilo predstav: http://kingkongteater.si

Dodatne informacije: Anton Lamovšek – GSM: 040 33 66 72

info@kingkongteater.si