Članek
Afera PRETEPENA SODNICA
Objavljeno Jul 03, 2019

ZADEVA OKROG MOJEGA INTERVJUJA ZA "NOVA24TV" JE POTEKALA TAKOLE - IN MOJI ORIGINALNI ODGOVORI (NA SPECIFIČNA VPRAŠANJA) SO BILI TILE: Spoštovani, kot dogovorjeno v telefonskem pogovoru, v nadaljevanju pošiljam vprašanja glede primera Mariborske sodnice Daniele Ružič. Specifično nas zanima njena današnja kazenska ovadba neznanega storilca, kljub temu, da je bil pred tem osumljen in s strani policije tudi ovaden njen partner.
> - Kako komentirate dejstvo, da se v pogovorih s policijo v dneh in tednu po napadu Ružičeva ni spomnila dogodkov, zdaj pa trdi, da naj bi jo partner ohranjal pri zavesti?
Psihološko gledano je to povsem možno. Šok ob napadu v človeku lahko povzroči pozabo oz. izbris spomina (amnezijo). Ko šok mine, pa se lahko človek spomni dogodkov, ki so sledili, ko je prvi šok ob napadu minil. Če bi bil mož nekontrolirano koleričen, bi bil sicer lahko v afektu storil brutalen napad. Ko pa bi dojel - oz.: če je dojel - kaj je v resnici storil, pa bi vseeno lahko svoji žrtvi (ženi) lahko pomagal do okrevanja, jo v svoji naknadni skesanosti ožilvljal.
> - Kakšni bi po vašem mnenju lahko bili razlogi za ovadbo neznanega osumljenca? Ga je želela s tem zaščititi, je to storila iz strahu? 
Vprašanje je, kdo je ta "neznani storilec". Če je to res mož, kot so bile prve informacije, ga je po določenem premisleku - mogoče tudi na pobudo hčerke - vendarle hotela zaščititi. Mogoče je celo spoznala - mogoče ji je to sugerirala hčerka -, da je bila ona po svoje kriva, da se je zgodil ta napad. Dvomim, da bi branila svojega partnerja - očeta svojih otrok (hčere) - iz strahu. Kot sodnica pa je oz. bi vendarle vedela, kakšne izjave je pametno dajati preiskovalcem, da se bo sama "izmazala" oz. da bo "elegantno" rešila družino in ugled partnerja, torej očeta svojih otrok (hčere).
> - Partner naj bi Ružičevo že prejšnji teden obiskal tudi v bolnišnici, kako bi lahko to vplivalo na razvoj dogodkov, ki smo mu priča?
Kljub temu da imam določena psihološka oz. psihoanalitična oz. mentalistična znanja, s teko skopimi podatki ne morem vedeti, kaj sta se oba vpleten na tem srečanju v bolnici pogovarjal. Variant in špekulacij je na desetine.
> - Ali v psihoterapevtski praksi pogosto prihaja do primerov, kjer žrtev spremeni mnenje glede napadalca (še posebej, ko gre za partnerja)?
Človek je psihično zelo zapleteno bitje. Veliko nekontroliranih, torej nezavednih, psihičnih procesov obvladuje človeka. Koncept spomina je že sam po sebi sporen, če pa so na delu še čustva, pa obrambni mehanizmi lahko popolnoma deformirajo številna občutenja in domnevne "resnice" (dejstva), torej tudi spomin.

Članek na Nova24TV pa je bil potem takle: https://nova24tv.si/slovenija/crna-kronika/dramaticen-preobrat-v-primeru-mariborske-sodnice-psihoanalitik-vodeb-ce-bi-bil-moz-nekontrolirano-kolericen-bi-bil-lahko-v-afektu-storil-brutalen-napad-ko-pa-bi-dojel-kaj-je-v-resnici-storil-p/?fbclid=IwAR3yYRi1mqqq4M5U75iqRVsOfBggh_ruVF9AidADbQu4J6y-R003tKCFxkU