Članek
Osmanagićologija – ali: o piramidah in energijah - 3. del
Objavljeno Aug 06, 2019

Piramide kot (zgolj) grobnice so se Osmanagiću – leta 2005, ko jih je »odkril« oz. »našel« (beri: »iz-želel«) – očitno zdele premalo senzacionalne. Glede na to, da se je s piramidami ukvarjal že nekaj let prej (pred letom 2005), je točno vedel, kaj so aduti pri zganjanju medijskega senzacionalizma. Zato že takoj na začetku na velika vrata vpelje (»vještačke«) piramide kot »energetske mašine«, ki imajo v svojem »konceptu« atribut zdravilnosti. In ker je t. r. napovedoval oz. razglasil zdravilno energijo (in jo z nekakšno kvazi-znanostjo tudi podprli s kvazi-meritvami – seveda povečini ruskimi), je ta, za lase privlečena »zdravilna energija«, kot znan fenomen (placebo efekt) »učinka pričakovanega«, tudi začela učinkovati in je (menda) še danes učinkujoča – seveda na tiste, ki so verjeli (in še vedno verjamejo) njegovi »znanstveni« napovedi. (No, name in na moje kolege v Visokem niso delovale nobene energije – niti, ko smo bili v znamenitih ravenskih tunelih – ker v Osmanagićev lari-fari nismo verjeli.) Po podobni placebo-paradigmi deluje tudi Medžugorje in še številne »zdravilne« (bio)točke/mesta po svetu.

Ne smemo pozabiti, da je Osmanagić že vsaj tri let pred svojim bosanskim »odkritjem« (l. 2002) v svoji (izmišljeni, sfantazirani) »alternativni zgodovini« govoril o piramidah in starodavnih civilizacijah, o Atlantidi, Lemuriji – to sta dva (domnevno) »izginula« (potopljena kontinenta), »višje civilizacije«, ki so bile pametnejše in naprednejše od poznejših, celo pametnejša od naše, sedanje. Že takrat se je zatekal v identične senzacionalizme in »fiksne ideje« iz registra teorije zarote. Potvarjal in »sfriziral« (si) je zgodovino in na silo operiral s podatki, ki jih je preprosto »(s)haluciniral« oz. »(s)fantazilral« in ji prikrojil sebi in svoji »alternativni zgodovini« v prid. Časovnega stroja zagotovo ni imel (niti ga nima danes), pa tudi Bog mi vseh teh informacij ni dal. Prebivalce (domnevno potopljenega kontinenta) Atlantide je imel za dejstvo že leta 2002 – že takrat je npr. opredelil tudi tri katastrofalna obdobja na Atlantidi: pred 50.000 leti, drugo pred 28.000 in tretje pred 12.500 leti – kar je preprosto nemogoče (z)vedeti.

Že leta 2002 je govoril potovanju duše skozi prostor in čas, torej skozi različne dimenzije in že takrat trdil, da piramide v resnici niso grobnice, pač pa »spiritualno-astronomski objekti« (kljub temu, da so v južnoameriških piramidah našli mumije). V svoji »alternativni zgodovini«, ki ji je leta 2002 dal ime »prepovedana arheologija« se oklepa celo Ericha von Dänikena (švicarskega »samostojnega raziskovalca« starodavnih kultur), ko inkovske (puščavske) figure/»risbe« (ki so vidne samo iz zraka) poveže z nezemljani oz. astronavti. Inkovski vodniki so Osmanagiću že leta 2002 v povezavi z mestom najvišjim (skritim) mestom (»straho svata«) Machu Picchu in mestom Intihuatana namignili, da nekateri tamkajšnji »sveti« kamni (Osmanagić omenja dva) izžarevajo energijo, če človek položi roke v bližino kamna na razdaljo par centimetrov … In ta isti trik (polaganja rok nad »kamen«/»beton« imenovan »K2«) Osmanagić 10 let uporabi v svoji Bosni, kjer sedaj turisti – na pobudo turističnih vodičev (»Mujota i Hasota i Fate«) – polagajo roke na par centimetersko oddaljenost od »betona« in od njega prejmejo energijo. (No, jaz sem na(d) »K2« položil kar celo glavo …) Kot placebo efekt (trik/finta) to »polaganje rok« seveda deluje – seveda na tiste, ki v to verjamejo oz. se jim v nezavednem spontano skonstruira verjetje. Ampak to ne pomeni, da ima (sveti) »kamen«/ »beton« posebno energijo, pač pa pomeni, da ljudje verjamejo v nekaj, kar potem skozi placebo efekt nanje res »zdravilno« oz. »pozitivno« deluje. Po podobni logiki Osmanagić oz. njegovi (turistični) vodiči prelisiči turiste z »energijo v tunelih«, »zdravilno (informativno) vodo«, »zdravilnim zrakom«, krožnim »energetskim« sprehodom skozi krožni labirint »zlatih« kamnov; kamne – in to (za vsak slučaj) okrogle – so vrli Bosanci kar sami poštrihali z »zlato« barvo) … Meni osebno se je ta potegavčina – iz registra vseh visoških perverznih nategov – zdela še najbolj domiselna, celo genialna. Ker: vsa ta visoška energije vpliva na naše počutje preko direktnega vstopa v celice, ki jih celo pomlaja, ne samo zdravi. Genialno!

Evo, Srbi so ga skužili. Ne mogu da vjerujem! https://www.youtube.com/watch?v=gUzBXQT-gWU

To, da si se šel "butnskalo" je imelo učinek! Brez tiste skale bi pisal drugače bolj zamaknjeno in s prepričanjem, da je v tisti gori še veliko ne odkritega. Seveda mora pritegniti ljudi in denarce z zgodbicami, ki bodo pomagale vzdrževati nadaljevanje razkopavanja v in na gori (piramidi:)